Dementie en muziek

Dementie en muziek

Informatieve en muzikale middag in de Griegstraat

Op woensdagmiddag 17 april organiseren h19, Dagverzorging ‘Net even anders’ (Surplus), Nienke van Loon (muziektherapeut) en Theek 5 de gratis activiteit Muziek en dementie. Samen zingen ontspant, het laat u even uw zorgen vergeten en geeft de wereld om u heen kleur! Muziek is één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt. Mensen met dementie kunnen volledig op gaan in muziek en het zingen van liedjes van vroeger. Dit maakt vaak allerlei herinneringen los. Luister mee naar bekende liedjes en kom meer te weten over de invloed van muziektherapie.

De middag gaat start om 13.15 uur met koffie en thee. Om 13.30 uur geeft muziektherapeute Nienke van Loon een lezing voor mantelzorgers en andere belangstellenden. Mantelzorgers én de naaste met dementie die zij verzorgen zijn welkom. Gelijktijdig met de lezing van de muziektherapeute kunnen de bezoekers met dementie zingen met h19 in een andere ruimte. Om 14.15 is er een gezamenlijke activiteit voor alle aanwezigen. Waarin u kunt ervaren wat muziek kan doen, inclusief korte koffiepauze. U bent welkom bij de Dagverzorging aan de Griegstraat 32 in Oosterhout. Aanmelden kan via www.theek5.nl/activiteiten, in de bibliotheek of bel naar Jet Vissers (Theek 5) 06-40 94 18 32.

Herinneringen komen los

Muziek is één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt. In verschillende zorgcentra merken medewerkers dat bewoners volledig op kunnen gaan in muziek en het zingen van liedjes van vroeger. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken. Ook voor mensen met dementie in een ver gevorderd stadium. Vaak komen naar aanleiding van de muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los.

Positieve invloed

Uit onderzoek blijkt dat muziektherapie voor mensen met de ziekte van Alzheimer effectief is in het verbeteren van sociale vaardigheden en de emotionele toestand en het vermindert gedragsproblemen. Nienke van Loon vertelt hoe zij muziektherapeute is geworden. Wat muziek, in haar ogen, doet met cliënten, hoe een werkdag van haar eruit ziet. Maar Nienke geeft ook tips hoe muziek geïntegreerd kan worden in de mantelzorg. Ondersteund door muziekfragmenten en filmpjes.

Muzikale reis

Samen zingen ontspant, laat zorgen even vergeten en geeft de wereld om u heen een andere kleur!

Docenten van h19 komen naar de Griegstraat om samen met u zingen. Er wordt gezongen uit mappen waar meer dan 100 liedjes in staan, allemaal in een wat groter lettertype zodat de tekst goed leesbaar is. Geef mij maar Amsterdam, Het kleine café aan de haven, Een reisje langs de Rijn of de Zuiderzee ballade staan er allemaal in. Het wordt een muzikale reis, naar daar waar het verleden zomaar heden kan worden. U bent van harte welkom om lekker mee te zingen! 0000